Underbara parfymer!

Både män och kvinnor använder olika dofter för olika syften. Dels väljer man en doft som man själv gillar. Doften förstärker ett visst humör eller sinnesstämning. Till vardags använder man kanske en lätt och odramatisk doft som hjälper till att göra dagen bättre. Till fest väljer man en doft som är mera sprudlande och utåtriktad för att understryka den egna personligheten – åtminstone vill man ge andra människor det intrycket.

Dels använder man parfym för att locka till sig andra, till exempel en partner eller någon man gillar och vill lära känna närmare. Doften på vår kropp påverkar både vårt eget humör och dem som befinner sig i vår närhet. Parfymer skapar olika associationer och reaktioner. De kan uppfattas som billiga eller exklusiva. Hur man väljer dofter ger alltså signaler om hur hela personen uppfattas.

Vissa dofter kopplas exempelvis ihop med dansgolvet på en lågpriskryssning, andra med Café Opera. Se till att du vet vilken som används var, annars kan du få en del otrevliga överraskningar. En viss klädstil kan också matchas med den rätta doften. Då understryker parfymen de kläder och skor och andra accessoarer man bär. Vissa människor föredrar en signaturdoft. Då använder de samma parfym oavsett tid på dygnet. Den blir som ett fingeravtryck.

Varför luktar inte parfymer samma på olika personer? Det beror på att vi har olika sammansättningar av hormoner. Dofterna reagerar olika på huden. Den kemiska processen skiljer sig lite åt. Hur parfymen luktar beror också på vilken mat vi äter och hur vi medicinerar. En viss parfym kanske fungerar perfekt när vi är 20 men inte när vi är 35. Vi har ändrat oss i våra kroppar och behöver uppdatera vår parfymgarderob. Det finns väldigt mycket att välja på och det är underbart roligt att prova sig fram med pappersstickor i parfymbutikerna. Spraya och lukta!