Att tänka när du anlitar en elektriker

Det finns en del saker som det kan vara bra att tänka på innan du anlitar en elektriker, för att kunna känna dig säker på att arbetet utförs så bra som möjligt. En elektriker behövs i princip alltid vid renoveringar och ombyggnader, då det handlar om arbete som du som privatpersoner inte får lov att utföra. Det är också anledningen till hur viktigt det är att välja en behörig elektriker från en pålitlig firma, testa t.ex. att googla ”elektriker stockholm” för att se vad som dyker upp.

När behövs en elektriker?

En elektriker behövs för det mesta vid husbygge, ombyggnation och renovering. Du får själv byta anslutningsdon och elkopplare för högst 400 V och 16 A. Du kan även ändra fasta anslutningar till ljusarmaturer i brandsäkra områden. Det är du som husägare som är ansvarig för att elen dras rätt och därför bör du alltid anlita en elektriker. Det finns också olika typer av elektriker för olika typer av elarbeten, så som installationselektriker och serviceelektriker. Se också mitt andra inlägg om detta ämne.

Kolla behörighet samt referenser

Det finns olika behörigheter för elektriker och för att få utföra alla typer av elarbeten behövs ett AB-certifikat. Innan du anlitar en elektriker bör du söka efter referenser, för att se hur andra har upplevt personen när de fått arbete utfört av denne. Du kan be elektrikern visa upp certifikat som visar att denna har behörighet. Skriv också alltid ett avtal gällande vilket arbete som ska utföras och be om dokumentation efter slutfört arbete om du vill vara extra säker.

Var ute i god tid

Det finns idag brist på elektriker och därför är det viktigt att vara ute i god tid för att hinna få tag på en behörig elektriker inom den tid du behöver. Om du är ute för sent kan dessutom kostnaderna bli mycket högre. När du är ute i god tid kan du begära in offerter från flera firmor och sedan välja den som ger dig det bästa priserbjudandet. Be också om att få se alla papper om behörighet innan arbetet.