Inredning och pyssel

Att inreda ett hem, en arbetsplats eller en offentlig lokal så att det blir personligt, snyggt och funktionsdugligt kräver både planering och fingertoppskänsla. Ett användbart verktyg att ta till, och det gäller nästan alla typer av kreativa projekt, är en så kallad Mood Board. Enkelt beskrivet är det ett slags kollage av färger, material, mönster, miljöer och stilar som antingen kunden (om det är ett beställningsjobb) tycker mycket om eller som du själv skulle vilja ha därhemma. En Mood Board går att skapa både digitalt och analogt; du behöver bara ladda ner någon form av designapp alternativt skaffa ett stort och stabilt pappersark.

Tips för din Mood Board

Jag tycker det är en bra idé att skapa flera olika Mood Boards, och att skapa dem både digitalt och analogt. Ett stort pappersark fullt med urklippta bilder går att flytta runt i rummet som ska inredas, vilket kan vara en fördel. Med digitala verktyg är det däremot lättare att redigera sina Mood Boards allt eftersom idéerna poppar upp. Det är också lättare att göra olika typer av kollage; ett kan bestå av bara färger och mönster, ett annat av bilder på möbler och textilier, och ett tredje av enbart dekorationer och små detaljer. Oavsett hur du väljer att göra är det en kul kombination av både pyssel och inredning.

Är pyssel detsamma som DIY?

Enligt SAOL har ordet ”pyssla” betydelsen knåpa eller syssla. Begreppet DIY är en förkortning av engelskans ”Do It Yourself”, och kan beskrivas som att dekorera, bygga, reparera och renovera på egen hand i hemmet. Vilket i princip kan likställas med att syssla och knåpa om du frågar oss. Kanske att DIY används för lite större projekt, typ byggen av något slag och att pyssel mer förknippas med olika typer av handarbeten, scrap booking och så vidare. Det handlar i alla fall om en kreativ och skapande aktivitet, något du gör med dina egna händer och utifrån din egen fantasi. Det kan handla om allt från möbelrenovering till julkortspyssel.