Välj rätt tapet!

Börja med att fundera på vilken stil du vill ha i ditt hem, storleken på rummen, och hur ljuset faller in. Detta gör det lättare för dig att välja rätt tapet. Det första du kan göra är att beställa tapetprover. Sätt upp proverna på väggarna och låt de sitta där några dagar. Se hur ljuset faller in på dem, se hur de fungerar ihop med resten av inredningen. Ljuset är viktigt. Väljer du till exempel mörka tapeter till ett mörkt rum med lågt tak, så kan det upplevas som trångt och litet. I det fallet kan ljusare tapeter vara en bättre lösning.

Skapa helhet och variation

Det handlar om att skapa något enhetligt, men också hitta en variation. Till exempel kan man ha tapeter med stora mönster i ett rum, och små mönster i ett annat. I kombination med enfärgade taper får man en variationsrik helhet. Dock ska du tänka på att inte blanda hejvilt med kulörer, vilket kan skapa en obalans i helheten. Men det finns utrymmen där du kan våga dig på en lite mer annorlunda och personlig stil, som på toaletten eller i klädkammaren. Där kan du lyfta fram sin kreativitet och experimentera med både färger och mönster, och därmed göra en tråkig plats lite roligare.

Köp extra rullar

När du väl ha valt tapeter du gillar, så beställ alltid några extra rullar. Risken finns att det kan bli revor i tapeten, och då är det tacksamt att ha några rullar hemma, istället för att tapetsera om hela rummet. Har det gått några år, så finns kanske inte just den tapetsorten i lager. Om du har barn kan det vara smart att välja tapeter som är slitstarka och avtorkningsbara. Oavsett vilken tapet du väljer, handlar det i slutändan om stil och smak. Tapeterna ska fungera ihop med resten av inredningen, men också vara harmoniska och smakfulla för den som bor där.